GOUDEN TIPS OM JE STUDIE GOED TE BEGINNEN

21 sep 2016

De zes gouden studeertips die elke student zou moeten weten!

Als eerstejaarsstudent kan het best overweldigend zijn; een nieuwe stad, nieuwe universiteit en dan ook nog eens super snel de eerste tentamens. Om je een beetje op weg te helpen met de studie deel ik graag mijn studietips!

1. Neem de hoorcolleges en werkgroepen als uitgangspunt 
Docenten vinden zichzelf en wat zij bespreken altijd erg belangrijk! Het komt bijna niet voor dat docenten iets in het tentamen vragen wat niet is besproken tijdens colleges of de werkgroepen. Neem deze dan ook altijd als uitgangspunt.

2. Maak een planning!
Dit klinkt overbodig, maar kan echt heel erg nuttig zijn! Maak een overzicht van wat er allemaal bestudeerd moet worden en bepaal wat jij per dag doet. Heel belangrijk hierbij is dat je realistisch bent.

Te veel werk? Hierbij maak ik altijd gebruik van het voorbeeld van de houthakker: Een houthakker moet het hele bos omhakken. Hij maakt daarbij gebruik van een botte bijl en zegt:

‘Ik heb geen tijd om mijn bijl te slijpen! Zie je al die bomen? Die moet ik allemaal nog kappen!’

Uiteraard gaat het sneller als de houthakker eerst even zijn bijl slijpt (een planning maakt) voordat hij doorgaat met kappen, dan ga je daarna sneller door alle stof van jouw tentamen heen! Zorg dus dat jouw bijltje altijd goed geslepen is en maak een goede planning voordat je gaat studeren.

3. Hou altijd het overzicht
Als aanvulling op puntje twee is het erg belangrijk dat je alles wat je leert in context weet te plaatsen. Ga dus niet als kip zonder kop aan de slag, maar neem even rustig de tijd voor een overzicht. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van een mindmap.

4. You are not alone!
Het is altijd goed je te realiseren dat alle studenten in dezelfde rollercoaster zitten. Vraag eens aan medestudenten hoe zij het aanpakken. Wie weet hebben zij nog goede tips voor het studeren? Vraag ook eens bij oudere jaars hoe zij het vak hebben aangepakt! Hierdoor krijg je steeds meer inzicht hoe je een vak aan moet pakken en creëer je een eigen manier van studeren! Daar heb je de rest van je studie profijt van!

5. Oefenen, oefenen, oefenen!
Het vak beheersen is één, een tentamen goed maken is twee! Dit is een punt dat studenten nog wel eens onderschatten. Soms is het zo dat je de stof super goed beheerst, maar dat het er tijdens een tentamen toch niet helemaal uitkomt. Oefen daarom altijd een aantal tentamens! Zo leer je de vraagstelling van een docent en weet je wat je tijdens het tentamen kan verwachten. Is er geen tentamen beschikbaar? Vraag dit dan aan de docent. Deze is verplicht minimaal één oefententamen beschikbaar te stellen!

6. Paniek? Youtopia Tentamentrainingen!
Na deze tips nog steeds in paniek? Dan helpt Youtopia je graag verder met haar tentamentrainingen! Check hier ons volledige aanbod!

Reacties